pracownik pomocniczy gastronomii
Kierunek przeznaczony dla kandydatów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego, niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim.
Pracownik pomocniczy gastronomii – wykonuje prace pomocnicze w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
1) wykonuje czynności porządkowe w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
2) realizuje prace związane z przechowywaniem żywności;
3) wykonuje prace pomocnicze w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego;
4) wykonuje czynności pomocnicze związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych;
5) wykonuje prace pomocnicze w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.
Uzyskane kwalifikacje w zawodzie: HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, język obcy, matematyka, informatyka.
Języki obce: język angielski lub język niemiecki.
Wybierając naukę w tym zawodzie:
-
-
-
- uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
- masz możliwość dalszej nauki,
- będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,
-
-
Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.
kliknij slide, by zmienić zawód…