kucharz
Kucharz – osoba, która przyrządza zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej potrawy w zakładach gastronomicznych. Do jego obowiązków należy przygotowywanie oraz wydawanie potraw gorących i dań garmażeryjnych. Kucharz powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków.
Miejsca pracy dla kucharza to:
Restauracje czyli zakłady z obsługą kelnerską, o najszerszym asortymencie produkcji, serwuje się w nich potrawy wchodzące w skład posiłków codziennych. Przyrządzanie potraw odbywa się na zamówienie konsumentów z karty dań.
Bistro to mały zakład z obsługą kelnerską, który świadczy usługi żywieniowe. Asortyment podstawowy to zimne i ciepłe przekąski, napoje alkoholowe, ciastka i desery.
Jadłodajnie to zakłady, w których serwuje się potrawy popularne. Posiłki sprzedaje się również na wynos.
Stołówki w zakładach żywienia zamkniętego, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, jednostki wojskowe, internaty i brusy, domy wczasowe, domy opieki, przedszkola, szkoły i zakłady pracy.
Uzyskane kwalifikacje w zawodzie: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, język obcy, matematyka, informatyka.
Języki obce: język angielski lub język niemiecki.
Wybierając naukę w tym zawodzie:
-
-
-
- – uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
- – masz możliwość dalszej nauki,
- – będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,
-
-
Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.
kliknij slide, by zmienić zawód…