Kucharz

kucharz

Kucharz – osoba, która przyrządza zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej potrawy w zakładach gastronomicznych. Do jego obowiązków należy przygotowywanie oraz wydawanie potraw gorących i dań garmażeryjnych. Kucharz powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków.

Miejsca pracy dla kucharza to:

Restauracje czyli zakłady z obsługą kelnerską, o najszerszym asortymencie produkcji, serwuje się w nich potrawy wchodzące w skład posiłków codziennych. Przyrządzanie potraw odbywa się na zamówienie konsumentów z karty dań.

Bistro to mały zakład z obsługą kelnerską, który świadczy usługi żywieniowe. Asortyment podstawowy to zimne i ciepłe przekąski, napoje alkoholowe, ciastka i desery.

Jadłodajnie to zakłady, w których serwuje się potrawy popularne. Posiłki sprzedaje się również na wynos.

Stołówki w zakładach żywienia zamkniętego, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, jednostki wojskowe, internaty i brusy, domy wczasowe, domy opieki, przedszkola, szkoły i zakłady pracy.

 

Uzyskane kwalifikacje w zawodzie: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.

 

Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, język obcy, matematyka, informatyka.

 

Języki obce: język angielski lub język niemiecki.

 

Wybierając naukę w tym zawodzie:

        • – uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
        • – masz możliwość dalszej nauki,
        • – będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,

 

Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.

 


kliknij slide, by zmienić zawód…


Wybierz język / translate »