cukiernik
Cukiernik – głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów, cukierków, pralin. Absolwenci z przygotowaniem w tym zawodzie są najczęściej zatrudniani
w zakładach cukierniczych lub podejmują własną działalność gospodarczą.
Ucząc się zawodu cukiernika opanujesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
-
-
-
- zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
- zamawiania i przechowywania surowców do produkcji,
- obsługi maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów cukierniczych,
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowania wyrobów cukierniczych,
- przechowywania gotowych wyrobów i półproduktów cukierniczych,
- utrzymywania czystości w cukierni w trakcie produkcji i po skończonej pracy,
- przestrzegania zasad gospodarki odpadami.
- przygotowania stanowiska pracy,
- przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej w zakładach cukierniczych,
- warunków higienicznych w produkcji cukierniczej,
- systemem HACCAP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point),
-
-
Uzyskane kwalifikacje w zawodzie: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, język obcy, matematyka, informatyka.
Języki obce: język angielski lub język niemiecki.
Wybierając naukę w klasie integracyjnej:
-
-
-
- uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
- masz możliwość dalszej nauki
- będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,
-
-
Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.
kliknij slide, by zmienić zawód…