Cukiernik

cukiernik


Cukiernik – głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów, cukierków, pralin. Absolwenci z przygotowaniem w tym zawodzie są najczęściej zatrudniani

w zakładach cukierniczych lub podejmują własną działalność gospodarczą.

Ucząc się zawodu cukiernika opanujesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

        • zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
        • zamawiania i przechowywania surowców do produkcji,
        • obsługi maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów cukierniczych,
        • sporządzania półproduktów cukierniczych,
        • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
        • dekorowania wyrobów cukierniczych,
        • przechowywania gotowych wyrobów i półproduktów cukierniczych,
        • utrzymywania czystości w cukierni w trakcie produkcji i po skończonej pracy,
        • przestrzegania zasad gospodarki odpadami.
        • przygotowania stanowiska pracy,
        • przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej w zakładach cukierniczych,
        • warunków higienicznych w produkcji cukierniczej,
        • systemem HACCAP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point),

Uzyskane kwalifikacje  w zawodzie:  SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, język obcy, matematyka, informatyka.

Języki obce: język angielski lub język niemiecki.

 

Wybierając naukę w klasie integracyjnej:

        • uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
        • masz możliwość dalszej nauki
        • będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,

Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.


kliknij slide, by zmienić zawód…


Wybierz język / translate »