Zdjęcie przedstawia jedzenie

Projekt edukacyjny „Kreatywne Warsztaty Lodowe z Schöller Ice Cream”

Kategorie : informacje bieżące

Od stycznia 2019 r. 13 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku Technikum  przystąpiło do do kolejnej edycji projektu edukacyjnego „Kreatywne Warsztaty Lodowe z Schöller Ice Cream”. Organizatorem projektu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Patronatem merytorycznym: Klub Szefów Kuchni z p. Dariuszem Strucińskim, koordynator projektu edukacyjnego z ramienia Fronerii p. Agnieszka Sikorska, koordynator projektu edukacyjnego z ramienia ZSG-S w Olsztynie p. Wioletta Rutkowska oraz p. Jolanta Urbanek. Patronatem medialnym czasopisma branżowe: papaja.pl, newsgastro.pl, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny, kucharze-serwis.pl, Poradnik Restauratora, jedzenie.info.pl, Biznes Restauracja & Catering, Mistrz Branży, Przegląd Piekarski i Cukierniczy.

Celem warsztatów jest:

  • rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów,
  • wspieranie uczniów w ich rozwoju osobistym,
  • zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole,
  • poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ”,
  • wypracowanie autorskich receptur na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream’’.

Uczestnicy warsztatów mieli do dyspozycji 35 l lodów: waniliowe, prażony migdał, pistacjowe z białą czekoladą, truskawkowe, sorbet granatowy i lody waniliowe. Warsztaty odbyły się w trzech wyznaczonych terminach. Pierwsze warsztaty uczestnicy rozpoczęli od degustacji i oceny ich wyglądu, smaku oraz konsystencji. Zapoznali się z literaturą dotyczącą deserów lodowych oraz zasadami foodpairing. Podczas tych warsztatów sporządzali różnego rodzaju elementów dekoracyjnych z czekolady, karmelu, ciasta cygaretowego oraz sosów owocowych oraz samodzielnie upieczonych ciastek, które pozwoliły stworzyć efektowne desery. Wszystkie propozycje deserów wykonywali pod okiem Małgorzaty Romankiewicz-Częścik. Na każde warsztaty uczniowie przygotowali wcześniej propozycje podania wraz z przepisami.

Fotogaleria >>>


Wybierz język / translate »